Introductie

 

Carolien TiernegoRegelmatig wordt mij gezegd dat ik mazzel heb dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Fotograferen was inderdaad iets wat ik graag deed; het moment vastleggen. Maar het was geen hobby. Fotograferen was meer een onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Vroeger, tijdens het buiten spelen, werden de kinderen in de buurt gefotografeerd en later ging m’n camera mee naar school. Ik vind het een boeiend en afwisselend beroep, maar het is daarnaast ook gewoon hard werken.


In 1998 ben ik begonnen aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Eerst de basisopleiding, daarna de Vakopleiding. Met als praktijkdeel de technische camera, reportage en portretfotografie in de studio. Omdat destijds de digitale fotografie nog maar net in opmars was, heb ik op de Fotovakschool ook een cursus Photoshop gevolgd.

 

Tijdens de opleiding kreeg ik de kans om theorie in praktijk te brengen en kon ik als fotograaf beginnen bij de BDU in Barneveld en fotografeerde voor een aantal regionale kranten. Het aantal opdrachtgevers heeft zich in de loop van de jaren uitgebreid en dat heeft uiteindelijk geleid tot een fulltime baan als zelfstandig fotografe.

 

In opdracht fotograferen betekent voor mij een constante uitdaging. Welke verwachting heeft opdrachtgever; bevat een foto de juiste informatie en wat is mijn interpretatie van de opdracht. De sfeer die een foto uitstraalt is belangrijk, maar ook de compositie en de juiste belichting. Juist die veelzijdigheid van fotografie en de diversiteit van de opdrachten maakt dat dit werk me nog steeds boeit.

 

Carolien Tiernego